Erken Çocukluk Eğitimi Yaş Aralığı

14.03.2019
2.573
A+
A-

Erken çocukluk eğitiminde yaş aralığı önemli konulardandır. Çocuklar her yaş aralıklarında farklı olarak zihinsel ve bedensel becerisi gelişmektedir. Okul öncesi erken çocukluk eğitimi bebeklik dönemi, ilk çocukluk dönemi, ikinci çocukluk ve ergenlik dönemi olarak 4 ana başlık altında incelenebilir.

Erken Çocukluk Eğitimi Yaş Aralığı

Erken çocukluk eğitiminde yaş aralığı önemli konulardandır. Çocuklar her yaş aralıklarında farklı olarak zihinsel ve bedensel becerisi gelişmektedir. Okul öncesi erken çocukluk eğitimi bebeklik dönemi, ilk çocukluk dönemi, ikinci çocukluk ve ergenlik dönemi olarak 4 ana başlık altında incelenebilir.

Gelişim Dönemleri ve Yaş Aralıkları

Bebeklik Dönemi

Çocuğun doğduğu andan itibaren en hızlı bir şekilde bedenen zihinsel ve ruhsal olarak geliştiği 0-2 yaş aralığında olan zamana bebeklik dönemi denir. Sağlıklı ve yaşına göre gelişebilmesi ailenin bebeklerine özenli şekilde bakmasına göre değişiklik gösterir. Çocukların ilk gelişim adımlarını attığı zaman diliminde bebeklerin kas ve kemik gelişiminde aldığı besinler ve yürümeye konuşmaya yönelik eğitimler çok önemlidir. 9 ay ile 12 ay arasında bebeklerin yürümeyi öğrenmesi, 12- 15 ay arasında konuşmayı öğrenmesi gelişim açısından önemi büyüktür. Bu aylara rağmen bebekler hala yürümüyor ve konuşmuyor ise bir doktora danışılmalı eğer bir sorun yoksa bazı çocuklar geç konuşup yürüyebilir fikri akıllara getirilmeli ve çocuğun üstüne gidilmemelidir. Otizm hastalığı sinsi bir hastalık olduğu için bu yaş aralığında kendini belli edebilmekte ve tanısı konulabilmektedir.

İlk Çocukluk Dönemi (Oyun Dönemi)

Okul öncesi dönemini kapsayan çevreyi keşfetme, öğrenme ve yaşam becerilerinin kazandığı, oyunlarla kendini ifade edebildiği 3-6 yaş aralığındaki döneme ilk çocukluk dönemi denir. Oyun kurabilme, bedenini oyun esnasında kullanabilme becerisi gelişmiştir. Bu dönemde de büyüme hızı biraz yavaşlasa da bedenen ve zihinsel, ruhsal olarak gelişmesini tamamlamaya devam etmektedir. Artık çevresini tanımaya başlamış ve sosyalleşme becerisi gelişmektedir. Kendi cinsiyetinin ve farklı cinsiyetlerin ne olduğunu artık biliyor. Bu dönemde ana okulu ve kreş kurumlarında eğitim görerek becerilerini geliştirmede ve okul hayatına atıldığı ilk zamanıdır. Öğrenme konusunda meraklı oldukları için sorulan soruya ailelerin çocuğu azarlamaması sabırlı bir şekilde cevap vermesi onların suçluluk duygusuna ve öğrenme isteğini geri çevirme özelliğini yok etmemek adına dikkatli olunmalıdır.

İkinci Çocukluk Dönemi

Çocuğun aile ortamından çıkarak daha çok dış dünyaya alıştığı bir dönem olan 7-11 yaş aralığında ilkokula başladığı döneme ikinci çocukluk dönemi denir. Bu dönemde mantıklı düşünür ve sorular sorar. Fiziksel ve dil becerisi artmıştır. Benmerkezcilikten uzaklaşıp çevresindekileri düşünmeye başlar. İkinci çocukluk döneminde ilkokula giderek hayat boyu lazım olan okuma yazmanın ilk temellerini atar. Somut örneklerden çıkıp soyut örneklerle işlem yapabilmektedir. Bu dönem içinde aldığı eğitim seviyesi kaliteli olduğu sürece hayatı boyunca zihinsel ve ruhsal becerisini geliştirebilme kullanabilme açısından önem arz eder. Anne ve babayı rol model alarak onlar gibi olmaya çalışır.

Ergenlik Dönemi

12-18 yaş aralığındaki döneme ergenlik dönemi denir. Artık aileden tamamen bağımsız hale gelmiştir. Gençlik dönemini yaşayan çocuklar bu dönemde büyük kafa karışıklıkları ve çalkantılı bir dönem geçirir. Karşı cinsiyetine olan ilgi sebebiyle derslere pek önem vermezler. Bu dönemdeki çocuklara artık çocuk denmemekte genç ibaresi kullanılmaktadır. Çocukluktan gençliğe geçiş döneminde toplumda kendilerine yer edinme çabası içindedirler.

Erken Çocukluk Eğitimi Yaş Aralığı

İsmail MART
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.