Erken Çocukluk Dönemi Üzerine

07.03.2019
2.176
A+
A-

Türkiye’de kreş ve okul öncesi eğitimi henüz zorunlu eğitim olarak kabul edilmemiş olduğundan ebeveynlerin birçoğu eğitim denince ilkokulda, ortaokulda alınan derslerin kastedildiğini düşünürler. Oysaki çocuklar için yapılabilecek en doğru yatırım okul öncesi kaliteli bir eğitim almalarını sağlamaktır.

Erken Çocukluk Dönemi Üzerine

Türkiye’de kreş ve okul öncesi eğitimi henüz zorunlu eğitim olarak kabul edilmemiş olduğundan ebeveynlerin birçoğu eğitim denince ilkokulda, ortaokulda alınan derslerin kastedildiğini düşünürler. Oysaki çocuklar için yapılabilecek en doğru yatırım okul öncesi kaliteli bir eğitim almalarını sağlamaktır. Okul öncesi eğitim dönemi, çocuğun hem hayata, hem de zorunlu eğitim dönemine fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanmasını sağlar. Uzmanlar tarafından eğitim alan çocuklar, okul öncesi eğitim döneminde ileri yaşları için büyük kazanımlar sağlar.

Erken Çocukluk Döneminde Kaliteli Eğitim

Erken çocukluk döneminde çocuğun eğitimi için atılan her adım büyük önem taşır. Erken çocukluk eğitimi içi yaş aralığı verilecek olursa 0–6 yaş aralığını kapsadığı ve okul öncesi dönemin de 3 – 6 yaş arasını kapsadığı söylenebilir. Bu dönemler, çocukların yaşamlarının temelini oluşturdukları önemli dönemlerdir. Öğrenmeye hevesli ve yatkın olan çocukların zihinsel süreci, dil becerisi, motor becerisi ve sosyal becerileri bu dönemde hızla gelişir. Erken çocuklukta özel eğitim alması gereken çocukların da aileleri tarafından göz ardı edilmemesi gerekir. Gelişim olarak yetersizliği olan çocukların ve ailelerinin gereksinimlerini karşılamak, belirlenen problemlerin büyümesini ve ileride başa çıkılması zor bir sorun haline dönüşmesini önlemek için uzman kişilere başvurularak eğitimi alınmalıdır. Kreş ya da anaokulu gibi erken dönemde alınan bu eğitimler sayesinde çocuğun yaşıtlarıyla gelişim farklılığını en aza indirmek mümkündür.

Erken Çocukluk Eğitiminin Önemi

Erken çocukluk dönemi 0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişiminde hassas dönem olarak uzmanlar tarafından belirtilir. Çocukların öğrenmeye yatkın olduğu, kültürel normların geliştiği ve yaşam için temel alışkanlıkların edinildiği zamanlardır. Hayata bilgi birikimi olmayan çocukların alacağı kaliteli eğitim sayesinde, yaşamı boyunca sağlığını, öğrenme becerilerini ve davranışlarını etkileyecek temeller atılır. Çocuğun bilişsel yetenekleri bu dönemde geliştiğinden dolayı sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimi de buna paralellik göstererek ilerler. Erken çocukluk döneminde ebeveynlerin, çocuklarındaki gelişimi düzenli takip etmesi ve gelişimin hızını izlemeleri için önemlidir. Gelişimdeki duraklama, gerileme anca bu yolla tespit edilebilir. Bu duraklama ya da gerileme gibi durumları ebeveynler kendi başlarına güçlükle fark edebilirler. Ancak bu konuda eğitim almış ve anaokulu gibi kurumlarda eğitim veren çocuk gelişimi uzmanı rahatlıkla fark edebilir.

Erken Çocukluk Dönemi Üzerine

İsmail MART
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.