Erken Çocukluk Döneminde 7 Çok Geç!

07.03.2019
1.273
A+
A-

Çocukların doğduğu günden itibaren 0-6 yaşları arası, zihinsel ve fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemlerdir. Erken çocukluk dönemi diye tabir edilen dönemde zekası, algı yeteneği, kişiliği ve sosyalleşme becerisi bu dönemde tamamlanır.

Erken Çocukluk Döneminde 7 Çok Geç!

Çocukların doğduğu günden itibaren 0-6 yaşları arası, zihinsel ve fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemlerdir. Erken çocukluk dönemi diye tabir edilen dönemde zekası, algı yeteneği, kişiliği ve sosyalleşme becerisi bu dönemde tamamlanır. 7 yaş ve sonrasında olan beyin gelişimi 0-6 yaş arasında geçen döneme göre çok yavaşlamaktadır. 0-6 yaşlarda hayatı boyunca etkili olacak özelliklerin gelişiminin temeli atılmaktadır. Gelişim zamanında atılan temeller ne kadar sağlam olursa hayattaki başarı oranı da o kadar yüksek olur. Erken çocukluk döneminde uygun şartlarda gelişimini tamamlayamayan çocuklarda, bilişsel, sosyal ve duygusal açıdan olumsuz etkileri olabilir. Etkileri çocuğun nasıl bir ortamda büyüdüğü, nasıl eğitim aldığı durumuna göre değişir. 6 yaşına kadar olan dönemde beyin gelişiminin hızlı olduğu süreyi iyi bir eğitim vererek değerlendirmek en iyi sonuçları verir.

7 Yaş Öncesi Erken Çocukluk Eğitiminin Önemi

Okul öncesi dönemde çocukların öğrenme kabiliyetleri daha sonraki yaşlara oranla çok gelişmiştir. Saniye de 700 nöron bağlantı kurabiliyor, bu sayede bilişsel, dilsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin yapı taşlarını oluşmasına katkı sağlıyor. Beyinde kullanılmayan beceriler ve yetenekler zamanla zayıflayıp yok olabiliyor. Yaşam hayatında gerekli olan dil becerisinin temeli bu dönemde atılmaktadır. Dil gelişiminde aile ve çevre faktörlerin etkisi büyüktür.

Çocuklara bu dönemde anaokulu ve kreş kurumlarında verilecek eğitimi önemli olup büyük katkılar sağlamaktadır. Çocuklar eğitim hayatına ne kadar erken atılırsa akademik hayatlarında başarılı olmaları, katıldıkları erken çocukluk eğitiminin büyük payı vardır. Erken çocukluk eğitiminin az olduğu yerlerde çocuklar bunlardan faydalanamayarak ileriki yaşamlarını da etkilemektedir.

Atalarımızın evvelden beri söyledikleri “Ağaç yaşken eğilir” sözü eğitimin erken yaşlarda olması gerektiği konusunu çok güzel vurgulamaktadır. Genç ve taze dalın eğilmesi bükülmesi kolaydır, kırılmaz. Ama o dal biraz eskidikçe bükülmesi zorlaşır hatta kırılabilir. Burada ki kastedilen dal çocuktur. Küçük yaşlarda her şeye olan merakları, ilgileri, öğrenme istekleri sayesinde birçok şey öğretilebilir, yetenek ve becerileri yok olmadan geliştirilebilir. 7 yaş sonrasında beyin gelişiminin yavaşladığı dönemde bazı becerileri öğrenme kabiliyetleri kaybolabileceğinden ötürü erken çocukluk eğitimi görmesi önem arz etmektedir.

Erken Çocukluk Döneminde 7 Çok Geç!

İsmail MART
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.